woensdag 3 augustus 2011

Inspirerende patronen in het Admiraliteitshuis.

Gisteren waren we in Dokkum. Het was eindelijk mooi weer en daar wilden we direct van profiteren. Door Noord-Holland, over de Afsluitdijk naar het mooie en leuke Friesland met plaatsnamen waar we nog nooit van gehoord hebben en die je niet kunt uitspreken. We hadden de tijd, want het museum Het Admiraliteitshuis ging pas om 1 uur open. Het is een klein museum met een overzicht van de geschiedenis van Bonifatius, die in Dokkum vermoord werd. Deze gebeurtenis maakte Dokkum wereldberoemd.
Daarnaast is er een mooie collectie aardewerk dat in Dokkum werd gemaakt en een mooie collectie textiel.
Ik vind de aardbeienpotjes erg leuk.Dit is het onderschrift bij de vitrine:
"In Dokkum gemaakte aardbeikoppen, 1850-1900
Deze werden door fruittelers gebruikt als verpakking voor  kleine aardbeien, frambozen en bessen. Ze waren vaak gemerkt met de initialen van de eigenaar en hadden letterlijk een dubbele bodem, zodat er veel minder aardbeien in gingen dan men aan de buitenkant zou denken. In de bodem zit een gat voor het uitlekken van het vocht. Toen er grotere aardbeien werden geteeld, verdwenen deze potjes om plaats te maken voor tenen mandjes".


In het potje, dat op zijn kant ligt, is het gaatje te zien.
Ik vond ook dit vergiet erg mooi. Het is niet zeker dat ze ooit echt zijn gebruikt. Misschien waren ze alleen als decoratie bedoeld. Ze zijn gemaakt met een kerf techniek.Op de bovenste verdieping was de textiel tentoonstelling. Veel witte baby zomerkleertjes van batist en een aantal doopjurkjes.
Er was ook klederdracht te zien en vooral de hoofdkapjes vond ik erg interessant. De rijke vrouwen droegen een gouden kapje over het hoofd. Een soort helmpje eigenlijk, dat uit meerdere delen bestaat. Aan de zijkanten zaten de oorijzers, die over een kanten kapje, de floddermuts,  gevouwen werd. Soms werden er nog sierspelden aan bevestigd. En er kon een hoed overheen. 
In het museum zijn ook merklappen te zien. Deze vind ik erg mooi.


Een groot aantal vrijwilligsters zorgt voor de merklappen en voor het overige textiel. In de museum winkel zijn patronen van de antieke merklappen te koop. En ik vond er een foldertje van Merkwaardig, Vereniging Liefhebbers Merklappen . Ik ben bij thuiskomst op hun website gaan kijken en dat was erg leuk. Ik vond er oa een link naar het Metropolitan Museum in New York. Op hun website is een groot aantal merklappen te zien in de online collectie. En wat er voor merklappen is, is er vast en zeker ook voor quilts en ja wel. Er is bij het Metropolitan Museum ook een online collectie quilts en aanverwante zaken te vinden. En ik vond bij de afdeling Connections  een "praatje met een plaatje" van een medewerkster van het museum , die ook een quilter is, over de werking van een raster, grid,  en het effect ervan op quilts en andere kunstwerken. Erg leuk verhaal met prachtige afbeeldingen.

Het museum zelf is een mooi oud gebouw. De voormalige haardplaatsen zijn er nog. Achter de haardplaatsen zijn tegelwanden met tableaux bevestigd. Een groot tableau in het midden, bloemenvazen en een zeilschip.

 En kleinere bloem afbeeldingen aan weerskanten ervan.


Zijn ze niet prachtig? Ze lijken erg op elkaar en als je ze van dichtbij bekijkt, zijn ze allemaal verschillend met de prachtigste details. Je zou ze zo in een quilt verwerken!

En buiten vond ik deze stenen.
Ze zitten aan weerszijden van deze deur. 

Dit was de ingang van het voormalige Admiraliteitshuis. Toen de Admiraliteit vertrok, schuurden ze het wapen van de gevel. Maar de imposante deur, met zijn mooie versiering is er gelukkig nog.
Ik kan weer dagen nagenieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...