Marina's Quilts!

Sinds ik in juli 2008 ben begonnen met quilten heb ik deze projecten afgerond.

Nr. 1:  De blauwe driehoekjes quilt .

Deze quilt is gemaakt in de zomer en herfst van 2008. Hij is gemaakt van sitsen van Den Haan en Wagenmakers. De achterkant is een donkerblauwe indigo sits met witte bloempjes. Met deze quilt heb ik geleerd dat ik kan quilten. Met deze quilt is mijn enthousiasme voor het quilten begonnen. 

De quilt hangt aan de muur van mijn werkkamer thuis.

Nr. 2: De poezenquilt.


Ik heb deze quilt voor mijn dochter gemaakt. Ik heb de quilt zelf bedacht. Ik heb de kapitale fout gemaakt van de stof uit te gaan, ipv het patroon. En verder heb ik in deze quilt alle fouten gemaakt, die een beginnende quilter kan maken. De quilt heeft verschillende stadia gekend. In het eerste stadium zaten er 4 grote poezen panelen in, die al heel snel in een la verdwenen, aangezien niemand ze mooi vond en het vrijwel onmogelijk was er een goed patroon mee te maken. En de overige stof kleurde er ook niet bij. Toen ontstond dit patroon. De blokken met de 64 vierkantjes zijn op 2 verschillende manieren genaaid. Eerst vierkantje voor vierkantje, later met stroken. In eerste instantie zou er een rand met blokjes in verschillende kleuren om het middenstuk komen, maar dat was veel te bont. Mijn vriendin heeft mij erg geholpen en Merel van Birdblocks heeft mij van waardevol advies gediend. De quilt is in de ditch gequild en is genaaid op mijn oude Husquarna naaimachine, die niet wist wat hem overkwam en na een paar maanden stevig quilten er de brui aan gaf. De quilt heeft de maat van een sprei voor een 1 persoonsbed. De stoffen zijn bij Birdblocks gekocht. De quilt is gemaakt in de herfst en winter van 2008. Ik ben erg gehecht aan deze quilt.


Nr. 2a. Een oefening in kleur.


Dit quiltje is groter dan een pannelap en kleiner dan een tafelkleedje.
Ik was zomaar wat aan het spelen met kleur en lapjes.

Nr. 2b Hartjes.Deze hartjes heb ik allemaal weggegeven.


Nr. 3: De Yin en Yang quilt


Deze quilt heb ik voor mijzelf gemaakt. Ik heb er  symbolen in verwerkt, die met mijn werk te maken hebben. De yin en yang zijn verwerkt in het logo van mijn school; de lieveheersbeestjes staan voor de vreedzame school en de muziekstofjes staan voor het belang van muziek en de andere kunstvakken op school. Het quiltje ligt op een tafel in mijn werkkamer.


Nr. 4: The 12 days of Christmas


In een winkel kwam ik deze quilt tegen. Het paneel met de leuke tekeningen is van een van de leukste kerstliedjes, die ik ken. Het is mijn eerste kerstquilt. Elk stofje in de blokjes  om het paneel komt 2 keer voor. Een keer als binnenvierkant en 1 keer als buiten vierkant. Een stofje komt maar 1 keer voor en daar begrijp ik niets van. De quilt ligt elke kerst eerst op de tafel in mijn werkkamer op school en daarna thuis op de eetkamertafel.


Nr. 5: De jellyroll quilt voor mijn moeder.


Ik ben deze quilt begonnen zonder vooropgezette eigenaar. De turnovers hebben gediend om een groep niet-quilters uit te leggen wat quilten is en hen te laten oefenen met het bij elkaar zoeken van 2 lapjes en het effect ervan te laten zien. Later heb ik van de jelly roll de andere blokken gemaakt. Mijn moeder vond de quilt erg mooi. En zo kreeg deze quilt een eigenaar. Mijn moeder  heeft zelf de stof uitgekozen voor de achterkant. Ze wreef steeds over een lapje dat ze erg mooi vond. Die stof heb ik voor de achterkant gekozen. De quilt ligt op de bank in haar huiskamer.Nr. 6: De jellyroll quilt voor mijn dochter.


Mijn dochter vond de vorige quilt erg mooi en wilde hem erg graag hebben. Maar ja, die had al een eigenaar verworven. En dus besloot ik van de stof, die ik over had voor haar een quilt te maken. De resten waren echter te beperkt, maar gelukkig vond ik nog een pakje turnovers en stof voor de rand in een quiltwinkel. Het is een totaal andere quilt geworden en zij is er heel erg blij mee.
Grootmoeder en kleindochter hebben dezelfde smaak.


Nr. 7: De rood-witte molentjes.Ik heb een quiltcursus gevolgd om goed met de bias square te leren werken
en van de molentjes heb ik dit mini quiltje gemaakt.
Ik vind het een heel mooi quiltje en hij heeft een plekje in de huiskamer gekregen.Nr.8: Weer een blauwe driehoekjes quilt.Mijn vriendin vindt deze quilt erg mooi.
Daarom heb ik er voor haar nog een gemaakt.Nr 9: De roze-paarse-antraciet kleurige log cabin.Ik wilde een quilt maken voor mijn schoondochter. Zij mocht zelf de kleuren uitkiezen en dat werd roze, paars en antraciet. Ik werd daar een beetje wanhopig van, want zo ervaren was ik niet en hoe doe je dat in vredesnaam en welk patroon kies je!! Ik ging een tijdje later naar de quiltwinkel voor een boodschap en bij de ingang struikelde ik over het stoepje en holde-rende-viel met een vaartje de winkel in, zo met mijn neus in een bak met lapjes, die daar op de kast staat. Een bak met batik lapjes in ......... roze paars en antraciet!! Er zullen vast nog wel meer kleuren in die bak hebben gezeten, maar dat herinner ik mij  niet. Ik heb een voorraadje ingeslagen en de maanden erna overal waar ik kwam gezocht naar meer roze, paars en antraciet kleurige batik lapjes en dat was een groot feest. Ik vond er velen. Ik koos voor het log cabin patroon en elk blok kreeg een flinke maat, aangezien het een grote quilt moest worden voor op de bank. Met de eerste 9 fatquarters kon ik precies 12 dezelfde blokken maken en hiermee was de struktuur van de quilt een feit. Het werden telkens 12 dezelfde blokken van telkens een andere stof combinatie. Behalve het haardvuur. Dat is in alle blokken hetzelfde. Het was een waar feest om deze quilt te maken. De stof is heerlijk om mee te werken en de kleuren zijn zo mooi. We hebben eindeloos met de blokken gespeeld voor we tot de definitieve keuze voor de lay out zijn gekomen. De quilt is in de ditch gequilt
en ergens aan een van de lange kanten is een slapend katje te vinden.


Nr. 10 De muzikale log cabin


Deze quilt heb ik gemaakt voor een collega, die met pensioen ging. Ik heb 20 jaar heel goed en prettig met hem samengewerkt en ik wilde hem bij zijn afscheid iets persoonlijks geven. 
Hij was oa verantwoordelijk voor de coordinatie van de muzieklessen 
en andere kunstvakken op school. 
Zo ontstond het idee voor een quilt met muziekstofjes. 
In het hart van elke log cabin zit een muziekinstrument. Daaromheen de muziekstofjes. 
De rand en de achterkant is een rode ton sur ton met muzieknoten. 
De quilt is in de ditch gequilt, waarbij ik niet in elke naad heb gequilt, maar een rasterpatroon heb gemaakt dat op de achterkant een heel mooi effect heeft.
Het is de eerste quilt, die ik voor een man heb gemaakt.

Nr. 11. De Rural Jardin quilt


Deze quilt heb ik gemaakt voor een collega, die met pensioen ging. 
Ik heb 20 jaar heel goed en prettig met haar samengewerkt 
en ik wilde haar bij haar afscheid iets persoonlijks geven. 
Deze quilt is gemaakt van romantische stofjes, waarvan ik vermoede dat zij ze mooi zou vinden.
De rand is mooi breed en de achterkant is een oud Hollands ruitje. 
In deze quilt heb ik voor het eerst motieven gequilt. Grote en kleine cirkels en een motief in de rand.
Deze en de vorige quilt heb ik vrijwel gelijktijdig gemaakt. 
In ben in juni begonnen en beide quilts waren in november af. 
Toen werden ze gelijktijdig kado gedaan.


Nr. 12. De hartjes quilt.


Deze quilt is in een opwelling gemaakt zonder vooropgezet plan. 
Ik had de voorgeknipte hartjes al een tijdje in huis en ik wilde ze erg graag appliqueren. 
Maar ik had geen idee hoe.  
Na een naaimachine voetjes cursus bij het Naaimachine huis in Haarlem wist ik hoe het moest. 
De vierkante lapjes komen uit een charmpakje, dat ik ook al een tijdje had. 
Ik heb hartjes op lapjes gelegd net zo lang tot ik vond dat het er wel leuk uitzag. 
Vervolgens heb ik ze vastgeplakt met vliesofix en met de naaimachine met een festonsteekje vastgezet. 
Ik heb bakpapier gebruikt om mijn strijkbout te beschermen, 
maar dat is toch niet helemaal gelukt.
Er toen begon het grote puzzelen. 
Wat te doen met die lapjes? 
Ik heb eindeloos geschoven en gecombineerd en weer en nogeens. 
Maar niets was leuk. 
Toen kreeg ik het idee van de sashings. 
Had ik ook nog nooit gedaan. 
Het werd een restje stof met een stipje, dat ik bij een vorige quilt als achterkant had gebruikt. 
Dat was al beter maar nog niet helemaal naar mijn zin. 
Zo kwamen de hoekblokjes erin en dat was het helemaal. 
De hoekblokjes zijn restjes van een Kaffe Fassett quilt, die ik gemaakt heb. 
De restjes lagen nog op een hoekje van mijn tafel 
en door ze een beetje te frummelen kregen ze een vierkant vormpje. 
Toen de rand. 
Ook een stipje uit de voorraad.
De top heeft vrij lang op afwerking gewacht en werd uiteindelijk de eerste quilt, 
die ik op een longarm machine heb gequilt.
Deze quilt is heel bijzonder door de vele "primeurs".
Hij ligt op school op mijn werktafel. En soms thuis op de eettafel.


Nr. 13. Voor Tamara's baby.


Deze quilt hebben we met de bee gemaakt voor de 3e zoon van Tamara.


Nr. 14. Kerstslinger.


Dit was een panel, dat ik op het Quiltfestival in  Birmingham heb gekocht.


Nr. 15. Zomersterren.Het was een waar feest om deze sterren te naaien. Wat een prachtige stoffen.
Elke stof komt 1 keer voor
De quilt ligt op de tafel in de eetkamer en vrolijkt mijn hele wereld op.


Hoesje voor de DVD speler.


Als ik op vakantie ga, neem ik een draadloze dvd speler meer ( zo eentje, die kinderen op de achterbank van de auto gebruiken!) Ik wil natuurlijk niet dat hij onderweg lelijk wordt. En dus heb ik er een hoesje voor gemaakt. Met allemaal vrolijke stofjes heb ik kleine molentjes genaaid. Van binnen zit een stukje Hobbs 80/20 en het geheel is gevoerd met een fantastische aardbeienstof, die je natuurlijk nergens anders voor kunt gebruiken, dan voor het voeren van een dvd hoesje!
De afstandsbediening heeft een eigen hoesje gekregen, die met een rood lintje aan de binnenkant van de grote hoes is bevestigd. Zo raak ik in hotelkamers mijn afstandsbediening niet kwijt. En ook het snoer zit in aardbeiden verpakt. Je moet ze op vliegvelden bij de elektronische kontrole zien kijken, als ik mijn hoes uit mijn rol tas haal en er de dvd speler uit haal om op de band te leggen. Naast de knalroze hoes voor mijn Ipad vormt dit wel een mooie afwisseling voor al het saai zwart en bruin dat meestal op de controle band ligt!

Telefoonhoesjes.


Mijn dochter vindt de stofjes waar ik mee werk altijd erg mooi. Zij vroeg of ik een hoesje voor haar telefoon wilde maken. Dit lieve quiltwerkje was een feestje om te maken.


Mijn schoondochter vond het hoesje zo leuk en wilde er ook een. Zij koos deze stofjes uit en nog een groen stofje, dat ik voor de binnenkant heb gebruikt.

Nr.16. Lieveheersbeestjes voor Lucas.


Mijn broer wordt voor de 1e keer opa en de nieuwe baby krijgt een quilt. 
Hij heet Lucas en hij is begin maart 2013 geboren. 
Ik hoop dat hij veel speelplezier op deze quilt zal beleven en er veel dutjes onder zal doen.
De quilt is opgebouwd uit vierkanten en heeft 3 randen. 
De achterkant is een stof met kleurige letters van het alfabet. 
De quilt is op mijn machine frame gequilt met slingers. Ik heb voor boven en onder 2 verschillende kleuren King Tut varigated garen gebruikt. Dit is de eerste quilt, die met mijn 2e naaimachine is gequilt.


Nr. 17.  De Block Swap quilt.


De Sampler heeft een block swap van hstr georganiseerd en het leek mij erg leuk daar aan mee te doen. Je levert 225 blokjes in en krijgt er 225 terug. Alle stoffen reproductiestoffen en de blokjes op papier genaaid, zodat we allemaal dezelfde maat zouden gebruiken. Dat is aardig gelukt. Ik heb niet alle blokjes gebruikt omdat sommigen toch niet van reproductiestof waren en ik had er niet genoeg om er een hele rand bij te maken. Ik vond dit overigens een prima maat. Het patroon, dat ik met de blokjes wilde maken, had ik vrij snel gevonden. Ik heb er zelf de vierkanten aan toegevoegd, een charmpack Quakerquilts, en de vele lichte vierkantjes, shirtings, links onder en rechtsboven elk blok om het patroon te completeren. Het middenstuk heb ik blok voor blok op de designwal geconstrueerd en er net zo vaak blokjes op verplaatst tot ik er tevreden over was. Vervolgens heb ik blok voor blok aan elkaar genaaid. De verdeling van rood-groen-licht over de quilt gemaakt en vervolgens de blokken tot rijen genaaid en het middenstuk aan elkaar gezet. Ik vond al vrij snel dat deze quilt een stevige rand kon gebruiken en ik ben op zoek gegaan naar een randenstof.. Het is voor het eerst dat ik een randenstof heb gebruikt en het is goed bevallen. De rand voegt echt iets toe. De quilt is op mijn frame gequilt met een all over stippling patroon. In de grote vierkanten is een bloem gequilt. In oktober en november 2013 hangt de quilt bij De Sampler, samen met de andere block swap quilts.


Nr. 18. De Zomermolentjes.


Op mijn allereerste quilt cursus leerde ik van mij quiltjuf dat je met een extra naadje vaak wonderen kunt verrichten. Als je ergens een hoekje af moet snijden, dat 2 laagjes dik is, maak eerst een extra naadje parallel aan de eerste naad. Snijd tussen de 2 naadjes de stof er af en je houdt een vierkantje over gemaakt van 2 driehoekjes, meestal van 2 stofjes. En daar kun je later dan weer wat leuks mee doen.
En inderdaad. Deze quilt is gemaakt van de resten, die ik zo heb overgehouden van de Zomersterren.
Een heerlijk quiltje dat extra mooi is geworden door de prachtige rand en sashings.
Hij ligt op de vergadertafel in mijn werkkamer op school en vangt ieders blik!


Nr. 19 La petite Ecole.


Deze quilt heb ik met bijzonder veel plezier gemaakt. De stof heet La Petite Ecole en is van French General van Moda. Toen ik deze stof zag met deze naam, wist ik dat ik hier een quilt van wilde maken. Ook al is de kleurstelling niet helemaal mijn smaak. Maar als je 40 jaar in het onderwijs werkt en je komt stof met deze naam tegen, dan ben je gewoon verkocht. Het originele patroon dat voor deze stof was ontworpen vond ik helemaal niets aan en ik wilde iets veel leukers. Op het Quiltfestival in Birmingham kwam ik een sampler quilt tegen, gemaakt met deze stof. Het was een Amerikaans Blok van de maand en ik kon het patroon niet los kopen. En tja, de stof en de alfabetten had ik al. Maar het bracht mij wel op het idee om blokken te maken met de alfabet blokken er tussen is. In eerste instantie dacht ik aan sterren, maar op een dag kwam het als vanzelf bij me op: het Amerikaanse schoolhouse blok was het voorbestemde blok om met deze stof te maken. Ik ben niet erg goed in het ontwerpen van blokken en ik ging op zoek naar het schoolhouse blok in de juiste maat. Dit was nog niet zo simpel, hoewel....... Het was achteraf eenvoudiger dan ik vermoedde. In het boek A Path tot the Cicil War, Aurelia's Journey Quilt, staat dit blok in de juiste maat. En ik vond het afgebeeld op de kaft van het boek in mijn eigen boekenkast. Hoe simpel wil je het hebben! Ik heb deze quilt gemaakt in het hetzelfde jaar dat heel Nederland aan de mini huisjes werkte. Mijn huizen zijn reuze huizen vergeleken met de kleintjes. Ik ben begonnen met het snijden van alle onderdelen en pas toen alles gesneden was, ben ik de huizen gaan samenstellen. Ik wilde in elk huis zoveel mogelijk variatie en ik wilde niet op het einde met een huis zitten waar allemaal dezelfde stofjes in zaten. Voor het samenstellen heb ik place mats gebruikt ( ja, ik heb er heel erg veel!). Die hebben het voordeel, dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen en kunt stapelen. Vervolgens heb ik huis voor huis aan elkaar genaaid. dit was het allerleukste werk.
De alfabet blokken zijn net iets kleiner dan de huizen en dit vormde een probleem op zich. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om een rand om elk alfabet blok te maken om ze zo op de juiste maat te krijgen. Deze rand, die ook voor de buitenrand is gebruikt, is niet van dezelfde serie als de overige stof, maar past er wonderwel goed bij. Het heeft een middagje over de grond dweilen gekost bij Den Haan en Wagenmakers, maar dit was het helemaal waard. Ik wilde deze quilt op mijn eigen frame quilten, maar 
daar had ik de vaardigheid nog niet voor. Ik was bang dat ik met mijn amateuristisch gequilt, de quilt zou bederven. Uiteindelijk heb ik de quilt naar een professionele quilter gebracht om te laten quilten. Ik vond het heel spannend en ik heb geprobeerd duidelijk te maken wat ik wilde. Jammergenoeg heeft deze mevrouw zich niet aan de afspraak gehouden en de quilt veel en veel te vol gequilt. Ik ben daar heel boos en heel teleurgesteld over geweest. Maar de quilt is mij veel te lief om hier bij te blijven stil staan. In het 40e jaar dat ik werkzaam ben ik het onderwijs en tevens mijn laatste jaar, hangt de quilt La Petite Ecole in mijn werkkamer op school. 
Ik kan er de hele dag naar kijken.
Ik vind hem heel erg mooi.


Nr. 20 Plus en X quilt.


Uitgangspunt voor deze quilt was een jellyrol, 
Happy-go-lucky van Bonnie & Camille voor Moda. 
Hij lag al een tijdje in de kast te wachten, tot er eens iets mee gebeurde.
Hij is gebruikt voor alle lichte en donkere plussen en de verlenging ervan.
Voor de kruizen heb ik 2 verschillende charmpacks gebruikt van Amy Butler.
Aangezien dit niet genoeg was, heb ik stofjes gebruikt uit mijn moderne stoffen voorraad.
Ook de rode stoffen, het zijn er zeker 4 of 5 verschillende, komen uit mijn voorraad.
De 2 stoffen voor de randen en de stof voor de achterkant zijn speciaal voor deze quilt gekocht.
De quilt is volledig op de ontwerp wand ontstaan, nadat ik een afbeelding op internet had gezien.
Het was met recht een avontuur om alle kleuren goed op elkaar af te stemmen.
Ik ben begonnen met alleen donkerblauwe plussen. Maar daarmee was de quilt te klein. Zo zijn de lichte plussen erbij gekomen. Ik vond de quilt veel te bont en mistte samenhang in het ontwerp. Het rood overheerste erg, maar niet op een goede manier. De smalle turkoise rand en de brede donkerblauwe rand, brengt het geheel samen. Het donkerblauw in de quilt doet nu veel meer mee dan voorheen. Het rood is minder dominant geworden. Ik ben uiteindelijk heel erg tevreden en blij met het resultaat.
De quilt is op de machine genaaid en machinaal op het frame gequilt.
--------------

Nr. 21 Schaduwspel


Deze quilt heb ik gemaakt tijdens een Midweek van het quiltersgilde. 
Ik heb er hier over geschreven.

------------------

Nr. 22 Flower Power


Een Summerschool bij Den Haan en Wagenmakers in juli 2014 werd uiteindelijk deze quilt.
Lees er hier meer over.

--------------------

5 quilts zonder nummer, die ik op mijn Handi Quilter heb gequilt.
Landleven kerstquilts voor het Quiltersgilde-----------

Nr. 23 Marbles

Nr 24 Alle eendjes zwemmen in het water

Nr. 25 Mijn Kompas

Nr. 26 Loosing my marbles


Nr. 27 Aboriginal Wedges


2 opmerkingen:

 1. Hallo Marina, ik lees je blog al een tijdje, leuk om jou en je quiltavontuur te volgen, maar ik zie nu dat jij de driehoekjesquilt van De Haan en Wagenmaker zelfs al 2 keer hebt gemaakt. Ik ben nu met dezelfde stofjes bezig ( wel met een ander patroon), maar kom blauwe stof te kort. Brutale vraag: heb jij misschien nog wat over? ik zou het graag van je overnemen. Ik heb al overal gekeken, maar het schijnt nergens meer verkocht te worden. Groetjes, Lia van Vuurden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem,

   Ik heb niets van de blauwe stof over. De 2e quilt is al met een andere blauwe stof gemaakt dan de eerste. Succes!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...