woensdag 11 augustus 2010

Bezoek aan Spakenburg.

Vandaag was ik in Spakenburg. Ik heb het Klederdracht- en Visserij museum bezocht. Dit museum is geopend van april tot begin september en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Bij binnenkomst werden wij direct door een mevrouw verwelkomd, die ons een rondleiding gaf. Zij is zelf een bewoonster van Spakenburg en heeft vroeger ook in klederdracht gelopen. Zij kon ons er alles over vertellen. In de tentoonstelling staan heel veel poppen in klederdracht. Uit verschillende periodes en gekleed voor verschillende gelegenheden.


Twee inwoonsters van Spakenburg, die nog dagelijks de klederdracht dragen en 2 gasten van de tentoonstelling, die zich voor de gelegenheid lieten kleden.

We hoorden veel over rouwkleding en kleding bij huwelijken, kleding voor babies en jongens en meisjes.Midden op de foto zijn 2 kinderen te zien. Het kindje links draagt een glad mutsje van stof. Dat is een jongetje. Het kindje rechts draagt een dikke zwarte muts met een bont rand. Dat is een meisje. Dat is het enige verschil in kleding tussen jongens en meisjes. Als zij ouder werden, ontstond er wel verschil in kleding.
De kleding was onderhevig aan de mode en er veranderde regelmatig iets aan de dracht.
Het was een erg leuke tentoonstelling. Dit is de website van het museum http://www.kenvmuseum.nl/

In een aparte afdeling afdeling van de tentoonstelling waren ook quilts te zien. De quilts zijn gemaakt van klederdracht stof en ook van rouwstoffen. Bij volledig rouw van een naast familielid werd zwart gedragen. Na verloop van tijd paars, daarna iets lichter paars, dan paars met wit en de lichtste rouw was wit met paars en lila. Er waren prachtige quilts te zien.
De rode stof is van de halsdoeken, die de vrouwen droegen.


Dit is een erg leuk quiltje. De gesteven schouderkap met gebloemde sitsenstof is goed te zien. Die kap werd in de loop van de tijd steeds breder en stijver, afhankelijk van de mode.
Ook de halsdoek van de rode stof is goed te zien.


Dit vond ik de mooiste quilt van de tentoonstelling.
Op de website van het museum zijn nog meer quilts te zien.

1 opmerking:

  1. what beautiful quilts and costumes. The colours are very appealing.
    Your kaffe fassett quilt is coming along nicely. Are you happy with the sequences now?
    I love the picture of the warehouse with the shutters open. We don't have houses like that in Australia, they are gorgeous.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...