vrijdag 30 april 2010

Gee´s Bend.

Gee´s Bend is een haarspeldbocht  in de Alabama rivier in de staat Alabama. In de binnenbocht van de rivier ligt het plaatsje Boikyn, dat aan 3 kanten door het water wordt ingesloten. Het is een zeer afgelegen en zeer dunbevolkt gebied dat jaren lang aan ieders aandacht is ontsnapt. Tot op een dag iemand ontdekte dat de vrouwen, die hier woonden en wonen hele bijzondere quilts maken. De quilts van Gee's Bend zijn inmiddels wereldberoemd en zijn op vele tentoonstellingen te zien geweest. Als je door het gebied rijdt, is aan niets te zien dat hier beroemde mensen wonen. Het gebouw van de Freedom Quilting Bee, waar de vrouwen een cooperatie hebben opgericht,  ziet er gesloten en desolaat uit. Alleen het bord is nieuw.

Het is een rustige rit totdat we langs de weg een levensgroot bord met de afbeelding van een quilt zien.


Het is een zeer verrassend gezicht. Je moet de quilts wel kennen, anders weet je echt niet waar je naar kijkt. Nergens staat erbij vermeld wat het is dat je ziet. Maar als je eenmaal een van de quilts gezien hebt, vergeet je ze nooit meer. Ze hebben ongewone patronen, een sterke kleurstelling en een krachtige layout. En het verhaal van deze quilts is echt heel bijzonder. Jaren geleden waren de quilts te zien op een tentoonstelling in Santa Fe. De quilts en de verhalen over de vrouwen die ze gemaakt hebben, hebben grote indruk op mij gemaakt.  Het was echt om nooit te vergeten. 

The women of Gee's Bend, a place inclosed bij the Alabama river on three sides, lived very isolated. They made beautifull quilts and nowbody knew that untill one day they were discoverd. Nowadays their quilts are worldfamous and the quilts go to expositions through out the world. When travelling through you would never know famous people live here, untill you see large signs along side the road. Pictures of the quilts are posted on the signs and it is a beautifull sight. If you know what you are looking at.

1 opmerking:

  1. wat een prachtige quilts, ik had er nog nooit van gehoord! Leuk blog heb je! Groeten Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...