donderdag 9 mei 2013

The Indians of the Plaines.

 

Een paar dagen geleden hebben we een museum bezocht met een tentoonstelling over de Lakota Indianen, de Sioux, de Oglala en Gros Ventre. Dit zijn de Indianenstammen, die nomadisch leefden en in tipi's woonden. Zij versierden hun kleding en gebruiksvoorwerpen met tekeningen, kralenwerk en de naalden van stekelvarkens.
Het opzetten, vervoeren en inrichten van de tenten, die zij lodges noemen, was de verantwoordelijkheid van de vrouwen. Het waren ingenieuze bouwwerken van houten palen en dierenhuiden. En toen die er niet meer zoveel waren, van zware katoenen stof. De tent heeft een opening van boven om de rook van de vuurplaats af te voeren. Rondom de opening zijn flappen aangebracht om de omvang en richting van de opening te reguleren, zodat er geen regen, sneeuw of rook naar binnen kon. De flappen werden bediend met lange stokken, die er aan bevestigd waren.
De voorkant werd gesloten met een houtje-touwtje systeem. In beide delen van de huid werden gaten gemaakt en dan werd er een houtje doorheen gestoken om het dicht te maken. Voor de opening hing een flap. Bij warm weer konden de onderkanten opgerold worden voor ventilatie. Op de vloer lagen huiden.

Kleding werd gemaakt van dierenhuiden. Het schoonmaken, uitrekken en bewerken van de huiden was ook de taak van de vrouwen. Het beschilderen van de kleding en gebruiksvoorwerpen werd door mannen en vrouwen gedaan. Mannen versierden hun kledingstukken met concrete afbeeldingen om te verhalen van hun helden daden of om kracht te geven aan een kledingstuk of gebruiksvoorwerp. Vrouwen versierden hun kleding met abstracte afbeeldingen.

Dit zijn draagstellen voor babies. De baby lag warm ingebakerd in het draagstel. De moeder kon haar kind op de rug dragen en had zo de handen vrij voor het dagelijks werk of voor het verzamelen van zaden of wat dan ook. Ook kon zij het draagstel tegen een boom of tegen de tipi aan zetten als zij aan het werk was.
Als de stam zich verplaatste, werd alles vervoerd op een draagstel. Hiervoor werden de palen van de tent gebruikt.
 
Voordat de Spanjaarden paarden introduceerden en de indianen de paarden in hun leefgewonden opnamen, gebruikten zij honden om de vracht te vervoeren.

Om hun eigendommen te bewaren en droog te houden werden tassen van dierenhuid gebruikt.

De kleding werd versierd met schelpen, dierenhaar, veertjes en glazen kralen. De kralen werden verkregen door ze te ruilen met de blanken.

Deze mocassins zijn gemaakt van dierenhuid en versierd met stekels van het stekelvarken. De stekels zijn wit met een zwarte punt. Ze werden geplet en geverfd in de gewenste kleur. Vervolgens konden ze verwerkt worden. De lichtblauwe rand is gemaakt met kralen.

Dit is een sterk versierd jak van een man.

Niet alle indianen volken trokken rond. Er waren ook volken, die langere tijd op 1 plek woonden. Zij bouwden cirkelvormige huizen of woonden in meer traditionele huizen met huisraad zoals wij dit kennen.

Er werden ook quilts gemaakt.

Deze werden gebruikt naast de traditionele gebruiksvoorwerpen.

Deze huid is versierd met een zon of ster opgebouwd uit driehoekjes.
Het sterpatroon in deze quilt heeft dezelfde inspiratiebron.

Evenals deze moderne quilt, die in het jaar 2000 is gemaakt.

Het was een prachtige tentoonstelling. De inrichting was heel bijzonder en ook de tentoongestelde voorwerpen waren ongelooflijk mooi. Het was een heel bijzonder museum. Het bestond uit 5 verschillende musea rondom een centraal gebouw. We hebben deze tentoonstelling gezien en de tentoonstelling over William "Buffallo Bill" Cody. Wat was dat een bijzondere man. Er was een tentoonstelling over Yellowstone Park. Die hebben we niet gedaan, aangezien we dit de dag ervoor bezocht hebben. En voor de 2 andere tentoonstellingen hadden we geen tijd. Dat moet dan maar een andere keer.

Marina.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...