maandag 7 februari 2011

De 2e serie blokken van de Civil War Tribute in wording.

Dit zijn de stofjes voor de 2e serie blokken. Ik moet er dit keer 4 maken.


De rode stof heeft een figuurtje met een wit bolletje. Dit witte bolletje moet  naar boven wijzen. Om dit te bereiken moet ik de blokjes op de punt snijden. Ik snap al snel dat ik een hoek van de stof moet afsnijden, maar welke maat hoek en hoe ik de liniaal moet neerleggen om dit te bereiken is nog wel even een gepuzzel. En dat voor 4 vierkantjes! Maar al gauw merk ik dat dit blok nog meer uitdagingen heeft.


Ik lees erg nauwkeurig de beschrijving en begin te snijden. Eerst voor 1 blok, dan voor 4. Ik overweeg het patroon in te kleuren en besluit dit niet te doen. Ik denk aan de foto genoeg te kunnen zien om fouten te voorkomen. Dit blijkt later een verkeerde beslissing te zijn.


Hier liggen de stukjes klaar voor het middenstuk van het blok. Ik vind het wel erg veel van de beige stof. Maar ik heb alles toch meerdere keren goed gelezen en er is ook nog voldoende stof over voor de rest van het blok, dus ......het moet goed zijn.


Keurig,  alle witte bolletjes wijzen naar boven. En ook de streepjes lopen goed. 
Bij 2 blokjes de ene kant op en bij 2 blokjes de andere kant op. Goed opletten bij het naaien.


Het achter elkaar aan naaien van alle stukjes gaat prima en lekker snel. De streepjes komen op de goede plek. Dit keer mogen de naadjes open gestreken worden. Het op maat snijden van de nieuwe blokjes is wat lastig. Ik moet weer erg goed lezen, maar ik vind nergens de maat aangegeven. Dus op de goede gok n.a.v het hele verhaal de juiste maat gekozen.

Dan nieuwe blokjes snijden van de rode en de groene stof, diagonaaltjes tekenen en 2 vierkantjes op elkaar naaien en diagonaal doorsnijden. Hier wordt wel aangegeven welke maat de blokjes uiteindelijk moeten hebben en dat is wel zo prettig. De blokjes krijgen hun plekje ieder aan een andere kant van de diagonaal om de rode vakjes op de juiste plek te hebben.  


Dit truuk herhaal ik nog een keer en het begint al ergens op te lijken.


Voor het tussenliggende stukje moet ik flying geese maken van de langwerpige stukjes streepjes stof  en ......... de groene bloemetjes stof. Hmmm. Dit is verrassend, want die heb ik niet gesneden en wat moet ik dan met al die kleine vierkantjes streepjes stof????? Affijn. Niet getreuzeld. Snel de juiste vierkantjes gesneden en met de flying geese gestart. Ook hier moet ik goed op de richting letten. De steeltjes moeten allemaal goed staan met de bloempjes omhoog. Dit is niet te doen. Ik vouw elke keer de stof terug om te zien hoe het uitpakt en ik probeer op elk stukje in elk geval een bloem te hebben, maar ze staan af en toe wel op hun kop en ik besluit dit niet erg te vinden.


Op elk vierkantje diagonaaltjes tekenen en dit keer op de diagonaal naaien. Op mijn 1e quiltles leerde ik van mijn quilt juf Gre om nog een 2e diagonaal lijntje te naaien en tussen de 2 lijntjes te snijden. Dan had ik geen afval, maar een nieuw klein vierkant blokje van 2 stofjes waar ik in de verre toekomst, als ik genoeg van dit soort vierkantjes heb, een mooi klein quiltje van kan naaien.

Alles gaat prima en de eerste serie vierkantjes worden probleemloos aangenaaid. Als ik aan de 2e kant van de flying geese begin, zegt mijn naaimachine dat het genoeg is en slurpt de puntjes van de stof naar binnen. Ik bevrijd de stof, haal de plaat en spoeltje eruit, haal alles er uit, veeg, poets, boen, blaas niet, maar niets helpt en tot 3 keer toe vreet mijn machine de puntjes van de stof op. Ik vervang de stikplaat voor 1 met maar 1 gaatje, poets, veeg en boen nog een beetje meer, rijg de draad er op nieuw in, doe de machine uit en aan (waarom weet ik echt niet, maar een mens moet toch wat nietwaar?) En zowaar, als ik een half uur later aan de andere kant van de stof begin en heel langzaam naai, lopen alle stukjes probleemloos onder het voetje door en kan ik zo de flying geese maken.


En dan ziet het middenstukje er zo uit. Er omheen komt een rand met vierkantjes gemaakt van 2 driehoeken. En nu heb ik echt een probleem. Want de vierkantjes die ik ervoor wilde pakken van het stapeltje reeds gesneden vierkantjes beige streepjes stof, zijn te klein. Ik heb ergens bij het zeer zorgvuldig lezen, toch even iets volkomen verkeerd gelezen en zit nu met een stapeltje vierkantjes die ik niet kan gebruiken en de grote vraag of ik wel genoeg stof heb om nieuwe vierkanten te snijden van de juiste maat. Ik heb even zitten rekenen en als ik heel netjes en precies snijd, moet het lukken. En ik heb nu ook nog even het patroon ingekleurd. Beter laat dan nooit, zal ik maar zeggen. Pff.

1 opmerking:

 1. Hallo,
  Wat is die mooi hé. Ik heb ook interresse waar zou ik me kunnen inschrijven voor deze BOM?
  Alvast dank.
  groetjes,
  Mireille

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...