zondag 29 oktober 2017

Op een klein stationnetje......

In de zomer van 2003 waren wij op vakantie in het westen van de Verenigde Staten. We hebben er onder anderen een trein reis gemaakt van Durango dwars door de bergen naar Silverton in een antieke stoomtrein. Zo'n zwarte stoom locomotief, met een kolen wagen er achter en gele wagons. Erg leuk.
Zo'n soort trein rijdt tegenwoordig regelmatig door onze huiskamer. Iets kleiner en zonder de bergen er om heen, maar wel erg leuk. Als de trein niet rijdt, wordt hij in de boekenkast gestald.

Vandaag waren wij naar Vlijmen in Brabant. Niet met de trein, gewoon met de auto!
We gingen naar een trein beurs. Zoiets als een quiltbeurs, maar dan werden er treinen geshowd en waren er verkopers, die treinen en alles dat daar bij hoort verkopen. En dat is heel wat.
Er zijn treinen in soorten en maten. Van piepklein, dat op je salon tafel kan rijden tot heel groot, dat echt op stoom rijdt in de tuin.
En dan kunnen ze ook nog eens analoog zijn (geen idee wat dat is), digitaal, dan bedien je ze met een afstandsbediening, zoals je de televisie ook bedient en radiografisch. Dan heb je een paneel in je hand met knuppeltjes en daarmee bedien je de trein.
In het midden van de zaal stond een heel bijzondere trein baan. Met heel veel treinen, een brug en een paar gebouwtjes. Het eerste dat opviel was de kleur en toen we dichterbij kwamen, zagen we dat alles, ook de treinen, van hout was gemaakt.
Dat was heel bijzonder.
Echt heel mooi.
En zo gedetailleerd.
Alles met de hand gemaakt.
Ook de rails en wissels.
Dit is de eigenaar en bouwer van deze treinbaan. Ik vroeg aan hem hoe hij er toegekomen is de treinen van hout te bouwen. En hij antwoordde dat hij erg van  hout houdt en niet zo van metaal!
Ik moest daar wel om lachen. Hij houdt er van bezig te zijn met zijn handen (heel herkenbaar!) en hij vindt het leuk om dingen te maken van afvalhout en restanten en voor weinig geld.
Hij werkt met triplex en fineer. Sate stokjes en ijslollie houtjes.
De meeste materialen krijgt hij. Vooral als hij een foto opstuurt van wat hij gemaakt heeft, zijn fabrikanten graag bereid hun afvalhout aan hem te geven. De treinen rijden op batterijen.
Ik vond dit zo leuk en de treinen zo mooi gemaakt.
Het ritje naar Vlijmen meer dan waard!

Groet, Marina.

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...