zondag 12 december 2010

De school van Pinokio moet open blijven!


In het kleine plaatsje Guriri, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro in Brazilie, staat sinds 1995 Kindertehuis Pinokio. Er wonen soms wel 100 kinderen, hun verzorgers, het personeel en mijn zus en zwager. Op hetzelfde terrein staat ook de school. De kinderen van het tehuis gaan er naar toe en ook veel kinderen uit het dorp en omliggende gemeente gaan er naar toe. Het onderwijs is er goed. Veel beter dan op de gemeente school. Er zijn 4 leraressen, die op toerbeurt in de lokalen les geven aan de ochtendgroep of de middag groep. De kinderen kunnen tot de 4e klas naar deze school. Dan zijn ze ongeveer 11 jaar en gaan naar een andere school. De kinderen van de School van Pinokio doen het goed op school.


De leraressen zijn met zorg gekozen en zijn erg toegewijd. Er is prachtig meubilair en een groep Nederlandse onderwijzeressen hebben een Nederlandse reken methode vertaald in het Portugees en bruikbaar gemaakt voor gebruik in de school.


 Als de kinderen uit school komen worden zij geholpen met hun huiswerk en een remedial teacher spijkert kinderen bij waar dit nodig is. De kinderen van deze school gaan met voldoende bagage naar het vervolg onderwijs en zo worden  er voor deze kinderen goede kansen gecreeerd voor een mooie toekomst en wordt de vicieuze cirkel van ongeletterdheid, werkeloosheid en armoede doorbroken.


Het gaat goed met Brazilie. De economische groei vertoont prachtige cijfers en er ontstaat eindelijk een middenklasse, die sterk kan profiteren van de economische vooruitgang. Maar in de plattelandsgemeente van Gururi is daar nog weinig van te merken. En met het sterker worden van de Reaal heb je meer Euro's nodig om hetzelfde te kopen als voor de economische "boom". En dit gaat hand in hand met de crisis in Nederland, waardoor de inkomsten van Stichting Kindertehuis Pinokio sterk zijn teruggelopen. En nu dreigt door dit geld gebrek de school dicht te moeten.


"Wat kost het om de school een jaar draaiende te houden?", vroeg ik gisteren aan mijn zus.
"€ 50.000 euro voor het salaris van 4 leraressen, materiaal en
onderhoud van het gebouw"
was haar antwoord.
Ik heb geen idee, en ik zal het ook nooit weten als ik het niet probeer.
Vandaar dus nu dit ongewone bericht op mijn quiltblog.
Als 50.000 mensen elk € 1 geven, is de school voor een jaar gered.
Geef alsjeblieft €1 (of een beetje meer) voor dit fantastische goede doel en
hou' de school van Pinokio open.
U doet het voor deze kinderen.


Stort €1 op bankrekening  67.57.72.559  t.n.v. Pinokio
o.v.v. Houd de Pinokio school open. En vraag al Uw vrienden en kennissen hetzelfde te doen. Dan kan na de Braziliaanse zomervakantie de school weer gewoon open.

Als U meer over Kindertehuis Pinokio wilt weten, kunt U hier een film over het Kindertehuis zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...