maandag 26 juli 2010

Masterclass met Kaffe Fasset.


Zondag heb ik meegedaan met de masterclass van Kaffe Fassett. We hebben de quilt Hot Diamonds gemaakt uit het boek Kaleidoscope of quilts. Een hele mooie quilt, opgebouwd uit grote diamanten.

De kunst is om 1 kleurpallet te kiezen en een quilt te maken met weinig contrast. En dat is dus heel moeilijk.
Ik heb gekozen voor rood, roze, paars en zeeblauw. Dit waren mijn stofjes.Tijdens de masterclass werkten we aan een raamwerk dat bespannen was met zwart flanel, waardoor de stof er aan blijft hangen.


De opbouw van de quilt kan daardoor dus heel snel gaan. Je snijdt de stof en plaatst de diamanten op het flanel.


En alles dat je niet bevalt, of dat Kaffe niet bevalt of dat Brandon Mably niet bevalt, kun je dus heel gemakkelijk verwijderen of verplaatsen.


We kregen een hele korte instructie en wat aanwijzingen. Een ervan was: vandaag tellen er maar 3 meningen: die van Kaffe, van Brandon of van jezelf. Vraag niets aan je buuvrouw. Zij zou best eens een hele slechte smaak kunnen hebben. Hiemee was direct de toon gezet. Het was hard werken en heel erg leuk.Ieder werkte voor zich en Kaffe en Brandon liepen rond om advies te geven, mee te kijken, ideeen aan te dragen, diamanten te verplaatsen, in je stapel stoffen te zoeken naar een geschikt alternatief voor iets dat je gemaakt had. Of om een mooie overgang te maken voor een te hard contrast.


Het lastige is dat je wordt aangemoedigd om lef te hebben. Om ongewone keuzes te maken, klein naast groot te zetten, om te vlammen en effecten te maken. Maar het moet wel vloeien en er moet beweging zijn. En dat is dus lastig en moeilijk en heel erg leuk.


We waren met 20 personen en de zaal was vol volkomen verschillende stapels stoffen en uiteindelijke eindresultaten. Bij vrijwel iedereen verliep het proces hetzelfde. Je begint op een manier en in de loop van de dag heeft je quilt verschillende stadia doorlopen, is van uiterlijk veranderd en heeft uiteindelijk een min of meer eind resultaat bereikt. Erg leuk.We hebben allemaal ook wel rondgelopen om naar elkaars werk te kijken. De werkwijze van Kaffe en Brandon is steeds hetzelfde. Ze kijken van een afstand en komen dan dichterbij. Merken iets op wat ze mooi of sterk vinden en wijzen dan op iets wat hen ongerust maakt of dat ze niet zo mooi vinden. Waarbij Brandon steeds de nadruk legt op: scale and color. Vervolgens wordt er een suggestie gedaan of iets aan je ontwerp veranderd, waarna zij op een afstand door een verkleinglas kijken. Dit ziet er uit als een loep, maar werkt verkleinend ipv vergrotend. Je hoorde dan ook regelmatig een van de twee heren roepen: Have anyone seen my glass? Where is my glass? Wat niet verwonderlijk was. Zij liepen van tafel naar tafel en overal lagen stapel stoffen. Je kreeg ook regelmatig het verkleinglas in je hand geduwd om er zelf doorheen te kijken naar het effect van iets op een deel van je quilt.


We hebben een paar keer gepauzeerd voor koffie en thee en voor de lunchpauze, waarna we daarna met nieuwe energie weer aan het werk gingen. Het was echt ongelooflijk leuk om te doen. De 2e helft van de middag moesten we nadenken over de rand van de quilt. De oorspronkelijke quilt heeft rondom een rij diamanten in een stof waar alle kleuren in verenigd zijn of die aan alle kleuren iets toevoegt. Niet iedereen heeft daarvoor gekozen. De buitenste rand bestaat uit halve diamanten en daarvoor werd een streep- of stippeltjes stof geadviseerd. Ik heb geen rand kunnen vinden. Ik heb er wellicht ook niet goed genoeg naar gezocht. Want ik vond de buitenste rand van halve diamanten erg belangijk. Daar heb ik een zig zag stof voor gekozen, die goed bij de kleur van de quilt past.


Aan het einde van de middag zijn we de zaal doorgegaan en heeft Kaffe bij elke quilt kommentaar gegeven op het proces en het eindresultaat. Dit was heel interessant en uiterst leerzaam. Bij veel quilts, die ik natuurlijk al had gezien en die ik wel of niet mooi vond of die een kleurkeuze hadden de ik wel of niet kon waarderen, liet Kaffe zien waar de spannende stukken zaten, waar het vlamde of waar het juist heel kalm was, waar risico's waren genomen en legde hij keuzes uit die waren gemaakt. En hij legde ook uit waardoor die effecten werden veroorzaakt en dat was juist het leerzame.


Ik heb dan ook besloten, juist naar aanleiding van dit laatste gedeelte van de dag, mijn quilt opnieuw te ontwerpen. Ik laat het deel dat ik gemaakt heb en dat 3 diamanten breed is, intact, want dat is op zich best mooi geworden. Maar ik begin met dezelfde stoffen opnieuw. Ik ga nu proberen met alles dat hij verteld heeft en de effecten die ik gezien heb, een nieuwe quilt te ontwerpen. Ik hoop een aantal lastige stoffen, die ik eerder niet in mijn quilt heb kunnen verwerken er nu wel in te kunnen doen. Ik hoop ook dat ik er een vloeiendere kleurlijn in kan aanbrengen door bijvoorbeeld bepaalde kleuren vaker te laten terug keren, bepaalde stoffen meerdere keren te gebruiken of door bepaalde stoffen juist weg te laten. Ik moet alleen nog wel bedenken waar en hoe ik de lap flanel ga bevestigen om er aan te kunnen werken, want hier thuis heb ik natuurlijk niet zo een mooi raamwerk om het op te spannen. Ik vond het echt een geweldige ervaring en ik kan het iedereen aanbevelen.


3 opmerkingen:

 1. Ik heb een webalbum op mijn blog gezet. groet Caroline http://www.caro-en-rob.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Looks like it was a very intense workshop.
  I do like the colours you have chosen.
  Sometimes it is good to work outside the comforts we are used to.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. That looks like quite the learning experience!!! Thank you for the first hand look at his class.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...