Wij hebben geen huisdieren. We hebben ze wel gehad. Reptielen, poezen, een cavia, een konijn, goudvissen. En dan tel ik de farao mieren, de kakkerlakken, motten en zilvervisjes even niet mee. Die waren er ooit wel, maar die waren niet uitgenodigd. De vogels in de tuin tellen eigenlijk ook niet mee. Maar die voer ik wel heel uitbundig, dus die nodig ik eigenlijk wel uit in mijn tuin. Althans, de kleine vogels. De grote vogels jaag ik weg. Maar maakt dit hen tot huisdieren? Nee, he. Tuindieren dan maar. En dan de kikkervisjes. Wat zijn dat dan? Ik zal even bij het begin beginnen. Ik heb in mijn tuin een vijver....tje. Het bakje is 80 bij 60 cm ongeveer en ik heb het 25 jaar geleden voor 5 gulden op een rommelmarkt gekocht. Er heeft al van alles in gezeten aan plantjes en beestjes.
We hebben er een salamander in gehad, geheel spontaan en vele kikkers. De kikkers migreren tussen de vijver van mijn vriendin/buurvrouw, dezelfde die nu ook quilts maakt, en mijn vijver en waarschijnlijk al het overige water in de buurt. Ik heb zelf voor de kikkers gezorgd. Een collega van mij heeft een grote vijver en deelt graag kikkerdril uit. Nou daar had ik wel oren naar en menig voorjaar had ik een jampot of bakje met plastic zak of zelfs een emmertje met kikkerdril in mijn auto en kieperde ik dit bij thuiskomst in de vijver. Ik vind het enig. We hebben vaak hele kleine kikkertjes die door de tuin springen. En ook padden trouwens, maar ik weet niet waar die vandaan komen.
Een paar jaar geleden had ik zelf kikkerdril in de vijver en daarna een hele grote hoeveelheid kikkervisjes. Erg leuk. Ik zag ze groeien. Maar toen ze in juli nog steeds kikkervisjes waren en er nog geen pootje te zien was, vond ik dat toch wel vreemd. Ik had het er eens met die collega, met die grote vijver, over. En die zei zo terloops: misschien hebben ze niet genoeg te eten en ontwikkelen ze zich daarom niet. Ik vond dit toch zo'n briljante opmerking. Ok, de beestjes zijn ondervoed. Maar wat moet ik ze dan te eten geven? Vissenvoer was het, wederom briljante, antwoord. Ik kreeg een zakje vissenvoer voor aquarium goudvissen mee naar huis en strooide dit in de vijver. De uitgehongerde kikkervissen stormden er op af en hadden het zo op. De volgende dag ben ik naar de dierenwinkel in ons winkelcentrum geweest en vroeg aan de verkoopster vissenvoer voor kikkervisjes. Het was een hele beleefde mevrouw en ze zette grote ogen op en haar wenkbrauwen verdwenen helemaal onder de haarlijn, maar ze heeft niet gevraagd of ik misschien helemaal van lotje getikt was. Uiteindelijk ging ik de winkel uit met een kokertje goudvissenvoer. En dat heb ik mijn kikkervisjes gegeven. We hadden uiteindelijk wel kleine kikkertjes, maar of dat de mijne waren, weet ik niet.
Dit voorjaar had ik plotseling een hele troebele vijver. Ik kreeg er een beetje de p in dat ik al zo vroeg in het jaar die vieze algen in de vijver had. Maar na een paar dagen was de troebeling verdwenen en zag ik grote hoeveelheden wriemelende dingetjes. Ik realiseerde me dat het kikkerdril was, en veel! Veel! Echt niet te geloven. Ik heb er verder niet zo aan gedacht en er totaal geen aandacht aan geschonken.
Toen ik terug was van vakantie, was het vijvertje helemaal bedekt met kroos. Nou, als ik zo een groene vlakte wil, zaai ik wel gras, dus ik toog met het kleine schepnetje aan de gang om het kroos er uit te vissen. Een zomerse aktiviteit, die ik vaak doe en die altijd heerlijke ontspanning biedt, want het is gewoon lekker knoeien met water. De eerste keer dat ik het schepnetje als een lepel door de soep haalde, viste ik niet alleen een dikke bos kroos op, maar ook zo'n 30 kikkervisjes. Ik heb het schepnetje direkt omgedraaid en alles weer in de vijver laten vallen. Dit ging zo niet. Vervolgens heb ik het kroos op de vijver zo goed mogelijk aan de kant geduwd en wat ik toen zag! Een hele grote massa krioelende kikkervisjes. Echt niet te geloven. Daar waar het kroos nog op het water lag, zag ik het ook konstant bewegen. Dat is een leuk gezicht. Er liggen kleine druppels op het kroos en door het bewegen, gaat het schitteren in het zonlicht. Prachtig gewoon. Het bewegen komt van de kikkervisjes, die de algen eten, die zich aan de wortels van het kroos hechten. Want dat moet gezegd, ik heb heel helder water. Ik denk dat een alg niet echt een kans heeft in mijn vijver! Woensdag ben ik weer naar de dierenwinkel geweest. Om verwarring te voorkomen en om te voorkomen dat er aan mijn verstand wordt getwijfeld, heb ik direkt om goudvissenvoer gevraagd. Ik liep met de meneer mee en zag dat er naast de kleine kokertjes ook grote potten waren met vlokken goudvisvoer en ik vroeg om een grote pot. Tsja, hoeveel aquaria ik dan wel niet had. Want met zo'n kokertje doe je al een eeuwigheid en zo'n grote pot, ja daar kunt je je leven lang vissen mee voeren. En toen moest ik het toch weer vertellen van de kikkervisjes. Ook dit was een hele beleefde meneer......!
Nou, een eeuwigheid duurt aan de rand van mijn vijver maar een paar dagen. Op zaterdag was de grote pot met 66 gram goudvisvlokken helemaal op. Ik strooi het op het water en ze komen er op af gevlogen en na een paar minuten is het weg, helemaal weg. Het is een prachtig gezicht.
De vijver is steeds in beweging. Ook als ik niet voer. Ze zwemmen heen en weer en naar de diepte en terug. Ze eten van de algen aan de wand van de vijver en aan de wortels van het kroos. Sommige visjes blijven in de schaduw, sommigen zoeken de zon op. Sommigen zwemmen alleen, anderen zijn steeds op een kluitje. Er zijn visjes die steeds bij de waterplanten zijn en daar rondscharrelen en sommige visjes zoeken een steen op en blijven daar.
Het is heel grappig om te zien. Ik heb zaterdag een nieuwe pot goudvisvoer gekocht. Ik heb het zelf uit het schap gehaald en ik kon het afrekenen bij een jong jongetje met een zaterdagbaantje, die nergens van opkijkt. Ik had geen zin in weer verbaasde blikken. En nu voer ik dus 2 of meer keer per dag de kikkervisjes in mijn vijver......tje. En zit er uren naar te turen.
Maar maakt ze dit nu huis/tuindieren?