vrijdag 7 mei 2010

Sunflower block en nog zo een paar quiltzaken.


Het National Quiltmuseum ligt in het oude downtown van Paducah, Kentucky. Het museum heeft een vaste collectie en regelmatig wisselende tentoonstellingen. Elk jaar organiseert het museum een tentoonstelling genaamd: New quilts from an old favorite. Dit jaar is de "old favorite" de zonnenbloem. Er zijn veel verschillende zonnebloem blokken en ook veel variaties. Op de tentoonstelling waren prachtige quilts te zien. Klassieke patronen, zeer moderne variaties en ook 3-d. Mooie kleuren, ongewone layouts en uitvoeringen en heel veel applique. In een aparte afdeling was een aantal antieke quilts te zien met zonnebloem of zon variaties. Prachtige exemplaren in een enkel patroon in slechts 2 kleuren of 3. Eigenlijk vond ik deze het mooiste. Sommigen waren eigendom van het museum, maar de meesten waren in bruikleen. Ze staan dan ook jammergenoeg niet in de catalogus van het museum. En er mochten geen foto's worden gemakkt. Dit is de winnaar van de wedstrijd:


Er was een wandbord met informatie over het zonnebloem blok. De zonnebloem kwam voor ongeveer 1930 vrijwel niet voor op een quilt. Tuinieren en naaien werden gezien als geschikte bezigheden voor een dame. Bloemen komen van oudsher al voor op quilts en andere gebruiksvoorwerpen. Bloemen hadden hun eigen taal en konden boodschappen overbrengen of iets zeggen over de maakster. Een boeket met bloemen kon veel verschillende bloemen bevatten. Daar werd zelden een zonnebloem bij geplaatst. Een zonnebloem voegde zich moeilijk in een boeket. De zonnebloem werd ook gebruikt als veevoer en was daadoor misschien minder geschikt. En de zonnebloem stond als zelfstandige bloem hoog op een stevige steel en dat was niet de manier waarop men een dame graag zag. Vanaf 1930 begon men de zonnebloem op quilts aan te treffen. En vanaf die tijd zijn er meer dan 250 bekende zonnebloem blokken. Het wordt tijd dat ik een zonnebloem quilt ga maken!

In 2011 is het sinasappelschilblok aan de beurt.

 In de jaren erna mandjes en de Jacob's ladder.





Wie wil, kan meedoen. Het reglement staat op de website van het museum. http://www.quiltindex.org/

's Middags ben ik naar de ongezelligste quiltwinkel ooit geweest: Hancocks' of Paducah. Geen wonder, het is eigenlijk een groothandel en internetwinkel, die ook aan particuliere klanten verkoopt. Het personeel is erg vriendelijk en doet niet anders dan stof snijden. De stoffen staan in lage kasten, waar je eindeloos langs kunt lopen. Je kunt de planken met de stof, die je wilt hebben in een boodschappen wagentje vervoeren en dat is raadzaam ook. Want 2 kun je nog dragen, maar 3 wordt echt erg zwaar.



En dan snijden de dames aan mega grote snijtafels de stof voor je af. Je kunt rustig doorgaan met stoffen bekijken, want ze komen het pakketje stof naar je toe brengen als ze het gesneden hebben.



Er zijn ook heel veel patronen te koop. Echt prachtige patronen. Ik heb uitgebreid gekeken naar het patroon van de Civil War Tribute Quilt. Het patroon alleen al kost $49 en is een pak a4tjes van zeker 3 cm dik. Bij elk blok zitten uitgebreide naai-instructies en, en daar ging het mij om, geschiedkundige informatie over de Burgeroorlog en over de slag waar het blok naar verwijst. Jammer genoeg krijgen we die informatie in Nederland niet. Maar ik vond de prijs te hoog voor een patroon dat ik al maandelijks toegestuurd krijg. De stofjesbuit is beperkt gebleven tot 3 lapjes: 2 civil war lapjes en een lapje met afbeeldingen van Obama! Just for fun! En een patroon en een paar quilthandschoenen.



In het museum heb ik een paar boeken gekocht. Onder anderen over de Kentucky Quiltbarn trail. Er staan prachtige foto's van quiltblokken op oude schuren in het boekje. En natuurlijk de catalogus van het museum.



En de grappigste oorbellen ooit!



Op de website http://www.quiltindex.org/ zijn de quilts van het museum, en van vele andere collecties, te zien. Het was een erg leuke quiltdag.

1 opmerking:

  1. What a wonderful shop! You are certainly getting to see lots of beautiful places and quilt things.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...