zondag 30 mei 2010

Hallo Carina,

Ik kan niet persoonlijk reageren, aangezien ik je e mail adres niet heb. Daarom doe ik het maar zo.
Wat een mooie reis heb je voor de boeg. De west kust, en het westen in het algemeen, is heel erg mooi.
Als je onderweg quiltwinkels wilt bezoeken, kom je met een goede voorbereiding een heel eind.
Voorwaarde is dat je vooraf de route weet, die jullie gaan reizen of op zijn minst de gebieden waar jullie naar toe gaan. Vervolgens kun je via google de winkels gaan zoeken. Je tikt bijvoorbeeld "quilt shops San Francisco" in en dan krijg je een hele pagina met quiltwinkels in die buurt.
http://www.google.nl/search?hl=nl&rls=com.microsoft:nl:IE-SearchBox&rlz=1I7GGLR_nl&&sa=X&ei=pAwMTKipOYyMOKbDyRE&ved=0CCIQBSgA&q=quilt+shops+san+Francisco&spell=1

Een andere mogelijkheid is: quiltguilds California, quilting in California (of de staat waar je naar toe gaat), of quiltstores in California. Ik bekijk de sites van de winkel die mij leuk lijken en uiteindelijk kies ik er een aantal uit die op de route liggen of er heel dicht bij. Bijna elke winkel heeft wel een route beschrijving op de site staan en in elk geval het adres. Ik print die pagina en neem het mee op vakantie. Dat is echt heel erg handig. Je kunt het ook gebruiken om de weg te vragen aan een "local". Let vooral op de openingstijden, want stel je voor dat je voor een dichte deur komt te staan!
Als je een leuke winkel hebt gevonden, kan die je ook weer naar andere winkels leiden. Soms staat er op de site een shophop aangekondigd. Dan zie je een lijst met samenwerkende winkels in de zelfde omgeving en soms ontdek je dan een winkel precies op een plek waar je naar toe gaat.

Je kunt ook ter plekke informeren. De meeste staten en sommige plaatsen hebben een bezoekerscentrum of een welkomst centrum. Daar kun je ook informeren of er een quiltwinkel in de buurt is. Soms staan er informatieborden als je een plaats binnen komt. Daar kun je ook op letten of er een quiltwinkel wordt genoemd. Maar ik vind dit allemaal te onzeker en bereid mij graag vooraf goed voor.

Bij de voorbereiding hoort ook het bewerken van het reisgezelschap! De vakantie moet leuk zijn voor iedereen en ik neem aan dat de gezinsleden kunnen zeggen wat ze willen zien en wat ze willen doen. Ik zou in elk geval vooraf melden dat je onderweg een paar quiltwinkels wilt bezoeken en er dan ook voor zorgen dat ze worden opgenomen in de planning, zodat je ook even de tijd hebt om rond te kijken.

Ik neem altijd meer adressen mee dan ik daadwerkelijk wil zien. Er kan altijd iets gebeuren waardoor een winkel niet bezocht kan worden en dan heb ik nog een paar andere winkels "in reserve". Stel dat je ergens op zondag aankomt of dat de reis langer heeft geduurd en de winkel is al dicht. Of dat je de winkel niet kunt vinden of de winkel ligt echt heel erg uit de route.

Tot slot nog een tip. Ik heb geen idee waar je naar toe gaat, maar mocht je in Santa Fe komen dan is het Museum of International Folkart een echte aanrader, voor alle leeftijden en voor hem en voor haar.
http://www.internationalfolkart.org/

Ik hoop dat deze suggesties je helpen. Ik wens je een hele fijne reis. Ik zou het leuk vinden nog eens iets van je te horen.

.Hartelijke groet, Marina.

PS Ik kwam deze site nog tegen http://www.quiltvisionusa.com/QuiltShopMapsOnline.html

Je vindt hier een overzicht van quiltwinkels per staat. Als je op de staat klikt, krijg je een kaart te zien met de quiltwinkels aangegeven.

zondag 23 mei 2010

Little Quilts.

Ten noorden van Atlanta, Geogia, ligt de voorstad Marietta. Daar is een quiltwinkel, die Little Quilts heet. Een winkel, die ik tot nu toe alleen van de on-line nieuwsbrief ken en die mij door Cathelijn van De Sampler aanbevolen is als een hele mooie winkel. En daar is geen woord van gelogen.
Dankzij de tom tom in onze huurauto, die hier overigens neverlost heet, vinden we de winkel zonder veel problemen. De vreugde begint al aan de buitenkant, die er uitnodigend uitziet.



Achter de dubbele deur tref ik een prachtige winkel aan. Er zijn heel veel quilts en quilts in wording en delen van quilts uitgestald. En dit op een hele gezellige manier. Er is geen stukje muur leeg. Sommige mensen zullen de winkel overvol vinden, maar ik hou'er wel van.



De uitstalling is erg smaakvol en uitnodigend. Ik moet erg veel zelfbeheersing aan de dag leggen, want de reis is bijna ten einde en het gewicht van mijn koffeer en de extra tas hebben hun maximum bereikt.



Maar ik zwicht voor een patroon waar in de winkel de quilt van uitgestald is, een boek met Little Quilt patronen en een rol met 21 nieuwe shirtings. Boven een deuropening zie ik een aantal blokken van de Civil War Tribute. Nu ik een aantal plaatsen heb bezocht waar veldslagen hebben plaatsgevonden, begrijp ik de inpact van deze oorlog veel beter. Ik heb inzicht gekregen in wat de burgeroorlog voor de Verenigde Staten heeft betekend, de rol van het Noorden en het Zuiden, het herstel van de Unie, de afschaffing van de slavernij en de strijd voor burgerrechten in de jaren 60.
Mijn motivatie om aan de quilt te werken is enorm gegroeid.



Bij het afrekenen zie ik op de toonbank, prominent in een standaard, de Quiltmania met de quilt Koninginnedag op Marken van Elsbeth Wallenburg van Den Haan en Wagenmakers staan. Ik had hem zelf nog niet gezien en bladerde hem snel door. Hij is erg mooi. Het was erg leuk om aan de verkoopster te vertellen dat ik de  ontwerpster ken en de winkel waar zij werkt.


Ze heeft mijn rol met shirtings in haar handen. En liefhebsters van sticheries, wat vinden jullie van deze?



En zo is de reis bijna ten einde. Maandag ben ik weer thuis met veel nieuwe indrukken, mooie lapjes, mooie boeken en mooie plannen voor nieuwe quilts. Maar eerst maar eens hard werken aan bestaande projecten.

donderdag 20 mei 2010

Quilts op onverwachte plaatsen.

Vanmorgen stopten we voor koffie. Echte koffie en niet het warme donkerbruine water dat de Amerikanen koffie noemen. Soms hebben we dit geluk! In de zijkamer waar een paar tafeltjes en stoeltjes stonden, hing een prachtige quilt aan de muur.


Aangezien we in het Cherokee Indianen reservaat waren, was de verrassing des te groter. Dit is niet het soort werk dat Indianen maken.

 The Great Smoky Mountains National Park ligt op de grens van North Carolina en Tenessee. Het is een prachtig natuurgebied met de grootste en oudste wouden ten oosten van de Mississippi. Waar je het park binnenkomt, is een bezoekerscentrum met informatie, prentbriefkaarten en boeken. Vlak naast de ingang hing een prachtige quilt. Ik was zeer verrast.


Er hing geen bordje bij en niemand wist wie hem gemaakt heeft en hoe lang hij daar al hangt.
Maar mooi is hij wel.

Onderweg door het park stopten we ook bij een ander bezoekerscentrum. We waren bij het 1e bezoekerscentrum vergeten de folder mee te nemen waar de route door het park in staat. En dan weet je niet waar je rijdt en dat is best lastig.
Dit bezoekerscentrum was veel groter en we hebben er ook een documentaire over het park gezien. Toen ik de filmzaal uit kwam, hing aan de tegenovergestelde muur deze quilt.


De maakster heeft met deze quilt, die een ode is aan National Park The Great Smoky Mountains, een eerste prijs gewonnen. Hij is prachtig. In het midden is een geborduurd paneel. Daaromheen allemaal verschillende blokken. Langs de bovenrand is een rand kleine blokken met dierafbeeldingen die in het park voorkomen en aan de onderkant een rij blokken met planten en bloemenafbeeldingen, die in het park voorkomen. Echt heel erg mooi. Klaarblijkelijk is er ooit een patroon van geweest en hebben veel mensen er naar gevraagd. Nu hangt er een bordje bij dat het patroon niet meer verkrijgbaar is.
Je kunt wel zien welke blokken er gebruikt zijn.


Hier nog een paar details van de quilt.







Deze mooie quilts waren echte kadootjes.



woensdag 19 mei 2010

Life is Beautifull-update.

Wat hebben wij een mooi leven, zeggen wij regelmatig tegen elkaar.



En nu is het eerste blokje af. Het kost mij meer tijd dan ik verwacht had. Ik ben gewoon erg traag met naald en draad. Ik heb de patronen iets te licht op de stof gezet, waardoor ik ontzettend goed moet kijken hoe de lijntjes lopen en dat is af en toe knap lastig. Maar het blokje is erg leuk geworden en de 2e is ook al bijna af.

Boekenbuit.



De Nationale Parken hebben bezoekerscentra met goed voorziene boekwinkels. Het assortiment aan boeken beslaat alle onderwerpen die verwant zijn aan de dingen die je in het park kunt zien en bezoeken. En niet alleen flora en fauna, maar ook geologie, geschiedenis, cultuur en wat je maar kunt bedenken ook voor kinderen. Leesboeken, kleurboeken, papieren aankleedpoppetjes. Van alles. En ook over quilten. Vorig jaar heb ik een hele dikke quiltbijbel gekocht en dit jaar deze 3 boeken.

Virginia.

Een staat met een mooie meisjesnaam, die verwijst naar de Virgin Queen, koningin Elisabeth I van Engeland.
Er zijn veel quiltwinkels. Vandaag wil ik de grootste quiltwinkel in de Shenandoah Valley bezoeken. We rijden door dit gebied naar het zuiden en ik hoop dat we in de buurt komen. Onderweg komen we door het stadje Madison. Bij het binnenrijden van het stadje lezen we op de borden dat er een quiltwinkel is. Dat is leuk. We gaan op zoek naar Mainstreet en onderweg zie ik vanuit een ooghoek in een flits een bordje waarop staat: Quiltmuseum.



Is dat even even een leuk toeval. We stoppen de auto, keren en volgen de bordjes en na wat heen en weer gedoe, komen we via een parkeerterrein bij het Virginia Quiltmuseum. Maar op het bordje voor de deur staat: closed.



Pech, maar niet getreurd, want in Mainstreet vinden we "That little Quiltshop".



Ik mag er rondkijken en net zoveel fotograferen als ik wil. De winkel heeft 2 verdiepingen en overal in de winkel hangen quilts.





Opvallend is dat de stoffen in de kasten niet op kleur zijn gesorteerd, maar willekeurig door elkaar staan. En dat is totaal anders dan ik ooit gezien heb.



In een achterkamer is een mevrouw met een longarm machine uit de losse hand aan het quilten. We mogen toekijken en ze vertelt dat het pas de 2e keer is dat ze het doet. Maar ze is er al aardig vaardig mee. De winkel heeft een mega hoeveelheid losse patronen te koop. De een nog mooier dan de ander. Maar ik vind ze prijzig. Voor een paar dollar meer heb je een heel boek. Ik koop een paar mooie civil war lapjes van een collecie, die ik niet eerder heb gezien en een boekje met schoolhouse patronen.


Van de eigenaresse van de winkel krijg ik een geillustreerde kaart van Virgina met alle quiltwinkels. Heel erg leuk en heel erg aardig van haar.
Ook de andere quiltwinkel die ik wil bezoeken staat er op. Aan het einde van de dag, een half uur voor sluitingstijd vinden we na heel veel zoeken Patchwork Plus in Dayton. Inderdaad, een hele grote winkel en met gemakkelijke fauteuils. Erg belangrijk voor mijn gezelschap.



Ik vind in deze winkel een metalen malletje voor een hexagon. Het malletje is in het midden open waardoor je de stofnaad goed kunt tekenen. Mijn zus had zo een mal en is hem kwijtgeraakt en heeft mij met deze boodschap op stap gestuurd. Ik had nooit gedacht er een te vinden en ben erg blij met mijn buit. Het was overigens de een na laatste aan het rek!



Ik vind er ook voorgedrukte quiltblokken met teksten, die je in een quilt kunt verwerken. Ik koop er een met teksten voor babies en een met teksten over vriendschap. Het lijkt mij leuk om in een quilt zo een blok te verwerken of op de achterkant te naaien als extra boodschap voor de geen voor wie de quilt is bedoeld. Ik zie nog wel. Als we de winkel uitgaan, gaat ook direct het licht uit en gaat het personeel naar huis. Het is 5 uur. Een welbestede quiltdag!

zaterdag 15 mei 2010

Mozaieken en quiltpatronen.


De Librairie of Congres in Washington DC is een prachtig gebouw. Prachtig in uitvoering en prachtig in idee. Het is schitterend versierd door Amerikaanse kunstenaars en de symboliek is geheel gewijd aan ontwikkeling en vooruitgang. Het gebouw is als bibliotheek gebouwd. Het is de grootste bibliotheek ter wereld. Er zijn boeken over alle onderwerpen en in alle talen. De bibliotheek is gratis toegankelijk voor iedereen boven de 18 jaar en iedereen mag er gratis boeken lezen. Of dit nu voor je eigen plezier is of voor wetenschappelijk onderzoek doet niet ter zake. Ik vind dit mooi.
Tijdens de rondleiding door het gebouw viel mijn oog op de mozaieken op de vloer. Ze zijn prachtig en.... het zijn net quiltpatronen.




Ook het plafond is adembenemend.



Het patroon in de plafond cirkels wordt herhaald in de vloer.



Dat er in zijn geheel zo uitziet.


Hier nog een paar mozaiek details.






Quilts en mozaieken.
De Amerikanen zeggen: Once you have develloped a quilters eye, you see quilts every where.

zondag 9 mei 2010

Als je goed oplet, zie je ze: Quiltbarns.


Een quiltbarn is een schuur met de afbeelding van een quiltblok op de buitenmuur. Een typisch Amerikaans fenomeen. In de staten Ohio, Tenessee en Kentucky zijn bijna 250 quiltbarns in elke staat. Op sommige plaatsen kun je een foldertje krijgen met de route en vaak vind je ze ook online. Het begon met iemand die het quiltwerk van haar moeder eer wilde aandoen en een quiltblok op een houten frame op een schuur plaatste. Het idee heeft veel navolging gevonden en de laatste jaren zijn er allerlei initiatieven om quilts op schuren te plaatsen en ook op andere gebouwen. Zelfs binnen de bebouwde kom. Het is een manier om traditie te verbinden met het moderne leven. En het staat erg leuk. Gisteren reden we langs een schuur, die vlak langs de weg lag. Op de wand een 9-patch in rood en groen, onmogelijk om te fotograferen. We waren blijkbaar in een gebied met quiltbarns. Aangezien ik niet wist waar ze te zien zouden zijn, werd ik er telkens door verrast. Heel erg leuk om de quiltblokken te ontdekken, maar zeer frusterend dat ik ze niet kon fotograferen. Je kunt nu eenmaal niet op stel en sprong de auto stoppen en even snel keren is er ook niet bij. Vandaag waren we in Renfro Valley in Rockcastle County in Kentucky. En daar vond ik een foldertje met een quiltbarntrail met 21 quiltbarns.


We konden ze niet alle 21 bekijken, maar er was wel tijd om er 4 te bekijken.





 We volgden de route op het kaartje en moesten behoorlijk om ons heen kijken, want je weet wel waar je naar zoekt, maar niet of het links of rechts van de weg zal zijn of het voor je is of misschien juist op een gebouw achter je.




Doordat je er op bedacht bent, kun je gemakkelijker stoppen of een parkeerplaats zoeken en een eindje terug lopen.



We hebben ze inderdaad alle 4 gevonden en nog een paar die niet op ons lijstje stonden. Waarschijnlijk horen die bij een andere trail.





Eentje vonden we pas op de terug weg, want die stond inderdaad aan de andere kant van de weg achter ons, zodat we die niet hadden kunnen zien.



En deze stond los in de tuin. 


Het was een geweldig leuke tocht. Ik heb geen lapje in mijn handen gehad en was
de hele tijd met quilts bezig.

zaterdag 8 mei 2010

Gemak dient de mens of handig voor beginners?


Mandjes zijn een geliefd quiltblok. En dit mandje ziet er heel leuk uit. Het is niet 1 mandje. Het zijn er een heleboel, genoeg om een quilt te maken. De grap van dit pakket is dat alle lapjes voorgesneden zijn. Je hoeft ze alleen maar aan elkaar te naaien. Ik had zoiets nog nooit gezien. Ik vond dit in het bezoekerscentrum van een boerderij in een natuurgebied. De boerderij werkt nog op de oude manier en kan bezocht worden. Ik kwam voor de quilts en vond o.a dit. Er was een soortgelijk pakket voor een grandmothers fan en voor een sunbonnet sue. Ik had geen tijd om die te fotograferen, maar deze kon ik niet laten. Wat een mop!

vrijdag 7 mei 2010

Sunflower block en nog zo een paar quiltzaken.


Het National Quiltmuseum ligt in het oude downtown van Paducah, Kentucky. Het museum heeft een vaste collectie en regelmatig wisselende tentoonstellingen. Elk jaar organiseert het museum een tentoonstelling genaamd: New quilts from an old favorite. Dit jaar is de "old favorite" de zonnenbloem. Er zijn veel verschillende zonnebloem blokken en ook veel variaties. Op de tentoonstelling waren prachtige quilts te zien. Klassieke patronen, zeer moderne variaties en ook 3-d. Mooie kleuren, ongewone layouts en uitvoeringen en heel veel applique. In een aparte afdeling was een aantal antieke quilts te zien met zonnebloem of zon variaties. Prachtige exemplaren in een enkel patroon in slechts 2 kleuren of 3. Eigenlijk vond ik deze het mooiste. Sommigen waren eigendom van het museum, maar de meesten waren in bruikleen. Ze staan dan ook jammergenoeg niet in de catalogus van het museum. En er mochten geen foto's worden gemakkt. Dit is de winnaar van de wedstrijd:


Er was een wandbord met informatie over het zonnebloem blok. De zonnebloem kwam voor ongeveer 1930 vrijwel niet voor op een quilt. Tuinieren en naaien werden gezien als geschikte bezigheden voor een dame. Bloemen komen van oudsher al voor op quilts en andere gebruiksvoorwerpen. Bloemen hadden hun eigen taal en konden boodschappen overbrengen of iets zeggen over de maakster. Een boeket met bloemen kon veel verschillende bloemen bevatten. Daar werd zelden een zonnebloem bij geplaatst. Een zonnebloem voegde zich moeilijk in een boeket. De zonnebloem werd ook gebruikt als veevoer en was daadoor misschien minder geschikt. En de zonnebloem stond als zelfstandige bloem hoog op een stevige steel en dat was niet de manier waarop men een dame graag zag. Vanaf 1930 begon men de zonnebloem op quilts aan te treffen. En vanaf die tijd zijn er meer dan 250 bekende zonnebloem blokken. Het wordt tijd dat ik een zonnebloem quilt ga maken!

In 2011 is het sinasappelschilblok aan de beurt.

 In de jaren erna mandjes en de Jacob's ladder.





Wie wil, kan meedoen. Het reglement staat op de website van het museum. http://www.quiltindex.org/

's Middags ben ik naar de ongezelligste quiltwinkel ooit geweest: Hancocks' of Paducah. Geen wonder, het is eigenlijk een groothandel en internetwinkel, die ook aan particuliere klanten verkoopt. Het personeel is erg vriendelijk en doet niet anders dan stof snijden. De stoffen staan in lage kasten, waar je eindeloos langs kunt lopen. Je kunt de planken met de stof, die je wilt hebben in een boodschappen wagentje vervoeren en dat is raadzaam ook. Want 2 kun je nog dragen, maar 3 wordt echt erg zwaar.



En dan snijden de dames aan mega grote snijtafels de stof voor je af. Je kunt rustig doorgaan met stoffen bekijken, want ze komen het pakketje stof naar je toe brengen als ze het gesneden hebben.



Er zijn ook heel veel patronen te koop. Echt prachtige patronen. Ik heb uitgebreid gekeken naar het patroon van de Civil War Tribute Quilt. Het patroon alleen al kost $49 en is een pak a4tjes van zeker 3 cm dik. Bij elk blok zitten uitgebreide naai-instructies en, en daar ging het mij om, geschiedkundige informatie over de Burgeroorlog en over de slag waar het blok naar verwijst. Jammer genoeg krijgen we die informatie in Nederland niet. Maar ik vond de prijs te hoog voor een patroon dat ik al maandelijks toegestuurd krijg. De stofjesbuit is beperkt gebleven tot 3 lapjes: 2 civil war lapjes en een lapje met afbeeldingen van Obama! Just for fun! En een patroon en een paar quilthandschoenen.



In het museum heb ik een paar boeken gekocht. Onder anderen over de Kentucky Quiltbarn trail. Er staan prachtige foto's van quiltblokken op oude schuren in het boekje. En natuurlijk de catalogus van het museum.



En de grappigste oorbellen ooit!



Op de website http://www.quiltindex.org/ zijn de quilts van het museum, en van vele andere collecties, te zien. Het was een erg leuke quiltdag.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...