maandag 31 maart 2014

De Plus en X quilt zit op het frame.


Het is altijd een hele klus om de 3 lagen op het frame te krijgen. De vorige keer was het niet helemaal goed gegaan. En aangezien dit toch ook alweer enige tijd geleden was, heb ik er nog maar eens een filmpje op you tube op nageslagen. Wat is het internet toch handig!
Ik heb een nieuwe berekening gemaakt van het midden van de stofstroken, die op de stangen zitten. Oorspronkelijk heb ik de stof gewoon doormidden gevouwen en een merkteken in het midden gezet. Maar in werkelijkheid moet er aan de linkerkant 20 cm vanaf getrokken worden, want daar staat de naaimachine en kun je de stof niet vastmaken. Met de nieuwe merktekens kan ik gemakkelijker werken.
Van de top, achterkant en vulling moet je ook de middens met een speld merken. De volgende keer doe ik dit met een draadje of een veiligheidsspeld! Dan kan de speld nergens aan blijven haken, ook niet aan mijn vingers! Bloedvlekken op een quilt staat zo bloeddorstig!


Het spelden is een precies karweitje. Je werkt vanaf het midden eerst naar links. De spelden worden vlak achter elkaar gezet. Ze hoeven elkaar niet te overlappen. Je moet rustig werken en er op letten dat je de stof niet rekt. Je werkt steeds net een klein beetje boven je macht op een behoorlijke afstand van je lichaam en dat is best vermoeiend. Daar komt bij dat er geen goede plek is om het speldenkussen op te leggen. De buizen zijn rond en daar wil echt niks op liggen en een plankje is er ook niet in de buurt. Dus leg ik het kussen op de stof. Dat is niet echt handig, want dat geeft spanning aan de stof, zodat je steeds aan het trekken bent. Ik zou eigenlijk een speldenkussen aan mijn pols moeten hebben. 
Eerst wordt de achterkant vast gezet. Dan de top. De stof moet heel gelijkmatig opgerold worden.
Bovenkant en onderkant van de stof worden aan tegenovergestelde slabben vastgespeld. Daar gaat de vulling op. Die leg ik los neer en speld ik niet vast.
Daar gaat de top dan weer op, precies in het midden, natuurlijk.
De top wordt weer wel vastgespeld.


Als alles vast zit, kontroleer ik of alle lagen goed opgerold zijn.
De vulling rol ik niet op.
 Die ligt los over de grond te slieren. 
Dit geeft een zachter effect als de quilt gequilt is.


En dan is alles klaar om gequilt te worden.
De volgende stap is minstens 5 spoeltjes vullen met het ondergaren en wat probeerseltjes maken aan de zijkant van de quilt. Om weer een beetje te wennen en het gevoel weer te krijgen.
Ik hoop dat deze week nog te kunnen doen.

Marina.


1 opmerking:

  1. Mooie top heb je op jouw frame zitten. Het is inderdaad altijd een hele klus het op het frame zetten van een quilt, maar daarna gaat het snel. Ik heb het frame van Meeuws, en ik legt de quilt eerst met de drie lagen zo op tafel dat ik ze boven aan aan elkaar kan rijgen en dan pas op het frame zetten. Dat rijgen doe ik ook vanaf het midden, eerst wat spelden en dan de buis (met een lap stof eraan) op tafel en de boel daar dan aan rijgen. Dan de hele handel op het frame zetten. Als laatste de naaimachine erop. Pfff, 't lijkt wel topsport....

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...