De kleine kleinzoon, Isaac, is inmiddels 14 maanden en
heeft nog steeds geen eigen quilt.
Nee hoor!
Maar dit is de speelquilt, die ik voor Vera maakte.
Tijdens een zoektocht in mijn laden en bakjes vond ik een totaal vergeten lapje met hele bijzondere dieren. Ze zijn vooral heel bijzonder omdat ze zo leuk getekend zijn. Een zoektocht op het internet leverde de naam van de ontwerper op: Charley Harper. Een Amerikaanse modernistische kunstenaar, die vooral beroemd is geworden door zijn gestileerde dieren tekeningen.
Zijn werk wordt heel veel gebruikt.
Het lapje, dat ik had, was van een hele oude collectie en natuurlijk niet meer te krijgen, maar de dieren die er op staan, olifant, koala beer, giraf worden ook in andere collecties gebruikt. En zo begon een tocht op het internet, op zoek naar Charley Harper stof met leuke jonge dieren, die herkenbaar moesten zijn en die zodanig op de stof zijn gedrukt, dat ze tot een blok te versnijden zijn en die ook nog eens enigszins herkenbaar kunnen zijn voor een Hollands jongetje!
Uiteindelijk heb ik bij Etsy een aantal on line winkeliers gevonden, die deze stoffen verkopen en kon ik een voorraadje aanleggen.
Het zijn bijna allemaal moeder met jong afbeeldingen.
Toen ik de stoffen kocht, had ik nog geen enkel idee hoe de quilt moest gaan worden. De afbeeldingen waren van verschillend formaat en ook de afstand tussen de verschillende afbeeldingen varieerde nog al.
Samen met vriendin Carla heb ik de stoffen meerdere keren bekeken en uiteindelijk bedachten we dat ik de blokken in 2 breedte maten moest snijden. De lengte van de blokken mocht variëren. Er zouden sashings tussen komen en
die zouden dan verspringen.
Ik kon uit elke lap in elk geval 4 blokken snijden. Dat was een spannend karweitje, want de blokken moesten zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Er kwam wat meetwerk aan te pas en zoeken naar herkenningspunten en uiteindelijk is het redelijk goed gelukt en staat elk beestje min of meer in het midden van het blok.
Toen de blokken gesneden waren, werden de rijen gevormd.
Eerst de smalle blokken. Het ging hierbij vooral om een goede verdeling van lange en korte blokken en de kleur van de achtergrond.
Daarna de brede blokken.
Daar had ik er minder verschillende van en ik heb er 2 rijen van gemaakt.
Hoe goed ik alles uitgerekend had en hoe precies ik ook gesneden had, het was toch wel even spannend of alle rijen even lang zouden worden.
dat zou ik pas weten als de sashings er aan zaten.
Ik wilde blauwe sashings en Quiltstudio Het Gooi had de juiste kleur.
Ik wilde blauwe sashings en Quiltstudio Het Gooi had de juiste kleur.
Het was de 1e keer dat ik weer in een quiltwinkel was, na de 1e lockdown!
Erg leuk!
Sashings aannaaien: een heerlijk routine klusje.Ik heb een beetje moeten goochelen en een paar blokken een piezeltje korter moeten maken, maar uiteindelijk zijn alle banen even lang geworden.
Het was de bedoeling om de giraffenstof langs de lange kanten als rand te gebruiken en de nijlpaarden aan de boven-en onderkant. Het is zulke leuke stof. Een giraffen-moeder likt haar giraffen-jong en er zit een nijlpaard-baby op de rug van de nijlpaard-moeder. Maar de stoffen voegen niets toe en kleuren niet bij het geheel.
Dus doen ze niet mee.
Ik had genoeg blauwe stof voor 4 brede randen en daarmee is het geheel leuk en fris geworden en de goede maat.
De achterkant wordt een blauwe stof met hele kleine visjes.
Die heb ik bij Margreet Otto gekocht.
Ik heb al een (pantograaf) patroon uitgekozen, dat ik ga gebruiken voor het quilten.
Maar dat ga ik eerst op een andere quilt uit proberen, zodat ik zeker weet dat het hier goed op uit gaat pakken.
Groet, Marina.
Wat leuk Isaacs eigen dierentuin, en bij elk plaatje een verhaaltje natuurlijk
BeantwoordenVerwijderen